Skip to content

IDA I PÍNGALA

Ida I Pingala. L’EQUILIBRI ENTRE L’ENERGIA VITAL I L’ENERGIA MENTAL.

Aquest equilibri és un dels veritables objectius que persegueix la pràctica de l’ioga.

El nadi pingala condueix l’energia vital. El nadi ida condueix l’energia mental. El nadi pingala està connectat amb la fossa nasal dreta i amb l’hemisferi esquerre de el cervell (en depenen: el raonament intel·lectual, l’expressió verbal, el sentit de el temps, l’habilitat matemàtica, …).

El nadi ida està connectat amb la fossa nasal esquerra i amb l’hemisferi dret d’el cervell (en depenen: la sensibilitat artística, el coneixement intuïtiu, …). Quan predomina l’activitat de l’nadi pingala és més gran el flux respiratori de la fossa nasal dreta.

Quan predomina l’activitat del nadi ida és més gran el flux respiratori de la fossa nasal esquerra. L’alternança de la respiració nasal és coneguda com “rinitis pendular”. L’ideal en el balanç final del dia, és que la suma de les hores per cada fossa sigui igual.

Quan s’iguala el flux respiratori en les dues fosses s’equilibren ida i pingala i s’activa sushumna nadi. Llavors l’energia espiritual pot despertar i ser dirigida a través d’sushumna cap al cervell.

Equilibrar ida-pingala (pensament-acció, introversió-extroversió, vida interior-vida exterior) significa harmonitzar el creixement interior, a través de la meditació, amb l’activitat en el món exterior.