Skip to content

TERCER YAMA I TERCER NIYAMA

Yogaiam dedicarà les seves sessions, en les disciplines de Hatha i Vinyasa, al tercer YAMA i al tercer niyama.

El tercer YAMA (abstencions) és ASTEYA, no robar.

El tercer NIYAMA (hàbits) és TAPES, disciplina.

Seguim construint una base sòlida, des de l’exterior, que ens prepara pel treball intern.

ALLÒ PROPI I ALLÒ ALIÈ

NO ROBAR. Apropiar-se d’objectes aliens és robar. Encara que també es roben idees, pensaments, paraules, desitjos, projectes, accions, sentiments. Desitjar béns aliens, de la naturalesa que siguin, és una forma de robar.

Què és meu i què és aliè ?. La majoria de les coses a les què m’aferro les he agafat prestades i hauré de tornar-les. Encara que això socialment està assumit (els testaments són una prova), potser seria bona idea deixar-li al notari, al costat de la llista de coses que deixaré, una reflexió sobre el que sí m’emporto.

Dir que el desig i la satisfacció s’alternen és el mateix que dir que la insatisfacció i la satisfacció es succeeixen. Satisfer-me amb el que no em pertany implica viure en la insatisfacció. Diu Patañjali que el plaer que proporciona la renúncia a tot desig és infinitament superior a la satisfacció de qualsevol d’aquests desitjos.

DISCIPLINA. El desenvolupament de la capacitat d’esforç forma part del procés de socialització de la nostra cultura amb la seva maximització de rendiments i de beneficis. Però, ¿faig servir aquesta habilitat al servei de l’essencial o, per contra, intento aconseguir èxits no propis i d’una importància perifèrica ?. Si no sé qui sóc, qui habitarà la casa que vull ?, qui conduirà el cotxe que ambiciono ?, qui serà capaç d’acompanyar a la parella que anhelo ?.

I, quantes vegades he perseguit objectius secundaris per desviar l’atenció de la tasca essencial i pendent ?, quantes vegades he anat a la trobada d’irrellevants ambicions per no entrar en el dolor de la meva manca?

Desitjo descobrir la meva pròpia meta i desitjo, amb força de caràcter, aconseguir-la prescindint del que s’interposi.